TEMPO OVERIJSE

Seizoen 2024-2025 – Derde Nationale B – 3 sterren IP-Jeugdopleiding

ClubnieuwsInterviewsNieuws

Voorzitter Roger Vercarre neemt na 22 jaar afscheid in tijden van coronacrisis

Het coronavirus weegt zwaar door op het dagelijkse leven. Onze alledaagse bezigheden en werksituaties moeten dan ook wijken voor de maatregelen die het virus uiteindelijk zullen indijken en hopelijk ook zullen laten verdwijnen. Het werkschema van de Belg ziet er compleet anders uit, want ook ons sociale leven heeft een knauw gekregen. Ondermeer de voetbalwereld ligt al weken plat, zowel in het professionele circuit als in het amateurvoetbal. Wij gingen een ‘kijkje’ nemen bij afscheidnemend voorzitter Roger Vercarre van streekclub Tempo Overijse. Er wordt al weken niet meer gevoetbald en getraind, maar ook het afscheid na 22 jaar voorzitterschap moet wijken voor Covid-19!

Een gesprek vanuit ons kot.

“Tja, het wordt inderdaad een afscheid in mineur”, zucht Roger. “Misschien komt er nog wat beweging bij de Pro League, maar het amateurvoetbal is volledig opgeschort. Mijn sportief afscheid werd hierdoor abrupt afgesloten. Ik ga de deur voor de laatste maal niet achter mij kunnen sluiten en de sleutel doorgeven bij wijze van spreken. Dat is uiteraard allemaal niet erg in de context van alle ellende en miserie waarin iedereen is beland. Ik kan het wel goed plaatsen. Tenslotte is dit het gevolg van een juiste beslissing die ons allemaal ten goede komt. Het zou voor mezelf veel harder overkomen als ik niet meer zou kunnen aanwezig zijn in een wereld waarin dit allemaal niet was gebeurd.”

Ondertussen werd de competitie stilgelegd en dat is goed nieuws voor Tempo Overijse. De club behoudt haar plaats in de derde amateurklasse na een toch zwaar seizoen. Tempo stond op een barrageplaats waardoor degradatie niet uit te sluiten was.
“Ik geloof die stelling niet. Het klopt dat we een moeilijke campagne hebben gedraaid, maar tijdens de laatste twee matchen tegen leider Wetteren en de derde in de stand Zelzate was er duidelijk verbetering merkbaar. De zes resterende wedstrijden beloofden zeker spektakel en winstpunten. Ik had daarover met ondermeer Maxime Annys een gesprek waaruit bleek dat hij nog een keer volle bak wilde gaan na zijn blessureperiode. Goed, nu hoeft het uiteraard niet meer. We blijven in de reeks, maar uiteraard had ik dat liever na een sportieve strijd gezien.”

De wereld draait ondertussen door en ook Tempo Overijse zit nu in coronamodus. Wat betekent dat voor een voorzitter die ontslagnemend is?
“Het nieuwe team dat zich bezighoudt met de opbouw naar volgend seizoen toe, heeft natuurlijk al een heleboel werk geleverd in januari en februari. Het is dan dat de transfers worden geregeld en dat er gepraat wordt met de jongens uit de eigen kern. Er was dus al veel werk gedaan, maar nu moet het allemaal eerder virtueel via het computerscherm en telefoon gebeuren. Het bestuur blijft uiteraard aan het werk. Ook wij houden ons aan de maatregelen en doen ons ding via alle mogelijke kanalen. Ik ben dan ook nog steeds op post als voorzitter. Er is nog altijd veel administratie af te werken niettegenstaande het voortijdig afsluiten van het seizoen. Ik probeer ook mijn bestuursleden bij te staan als dat nodig is.”

De ondertekening van de fusie tussen KFC Overijse en VEM Tombeek

DS: Geen groots afscheid dus voor Roger Vercarre, maar komt er dan nadien nog ‘Tournée Generale’?
“Nee, ik denk het niet. Ik ben hier zeer realistisch in. Ik had het liever ook anders gewild, want dit is vreselijk voor alle mensen. Uiteraard ga ik achteraf nog vaak een pint drinken met de mensen waar ik al die jaren heb mee samengewerkt. Die liggen mij nauw aan het hart. Ik ga de club ook altijd blijven volgen en steuren, zolang ik kan. Ik merk echter wel dat deze coronatijden een zware impact hebben op de manier waarop de sport wordt gedirigeerd. Er gaan veel slachtoffers vallen. Kijk maar bijvoorbeeld naar het wielrennen waar een topploeg zoals CCC dreigt te verdrinken. Ook het voetbal ontkomt daar niet aan. In de hoogste reeksen is het al prijs. We mogen echter niet vergeten dat die –vooral- financiële zorgen reeds bestonden voor de coronacrisis. Denk maar aan Lokeren, Oostende en noem maar op. Deze periode gaat deze clubs uiteraard niet vooruithelpen. Op amateurgebied is het ook niet vrolijk te noemen. De supporters  bleven al weg, omzet gaat hierdoor omlaag en vooral de sponsoring neemt al enkele jaren een duik. Ook na deze coronatijd zal dat niet verbeteren, integendeel vrees ik. Men zegt ook dat de amateurs te veel betaald worden. Ik denk dat deze huidige beproeving er voor zal zorgen dat die tendens naar beneden zal gaan  … voorgoed!”

Mei 2009: Terugkeer naar het nationaal voetbal

DS: Hoe gaat de toekomst van Vercarre er eigenlijk uit zien?
“Ik hoop om te beginnen zo snel mogelijk terug op een terras te kunnen zitten met familie, vrienden en een lekkere Kriek! Dat zou betekenen dat we van alle ellende af zijn. In deze  dagen houd ik me wel goed bezig. Ik ben modern geworden en heb ondermeer Netflix in huis gehaald.(lacht) Mijn vrouw en ik houden heel veel contact met de kinderen en de kleinkinderen via alle mogelijke kanalen zoals Skype. Ik denk zelfs dat het gedwongen gemis zwaarder valt bij de kinderen dan bij de ouderen. Soms is het moeilijk om hen het waarom uit te leggen, maar we gaan dit als familie goed blijven aanpakken. Ik ben ook aan het lezen geslagen. Momenteel lees ik een boek over de economische en politieke ontwikkelingen tijdens de eerste twee decennia van deze eeuw. Je staat er niet bij stil wat er allemaal gaande is op deze planeet.”

DS: Staat voetbal dan nog op de agenda tijdens het nieuwe seizoen?
“Natuurlijk blijf ik het voetbal van nabij volgen. Ik was echter steeds voor honderd procent betrokken en geëngageerd bij alle zaken die onze club aanbelangden en dat zal dan anders zijn. Daarom is het echter tijd voor andere zaken. Ik ga vaak komen kijken naar de matchen van Tempo, maar ik zal ook voorrang geven aan andere zaken waar familie en vrienden belangrijker zijn. Eerst en vooral gaan we deze nare periode moeten doorstaan. Ik hoop dat alle club- en streekgenoten en ook alle clubs in onze Druivenstreek en hun dierbaren  in goede gezondheid mogen blijven. Ik voel ook mee met alle mensen die nu ziek zijn of iemand hebben verloren. Ik heb maar één duidelijke boodschap: Blijf gezond, blijf in uw kot!”, besluit Roger Vercarre.

Verschenen in nummer 15 van Weekblad De Serrist – 9 april 2020